www.gebauerpharma.hu | a Gebauer Pharma csoport tagja
Ha elégedett az oldalunkkal, kérjük, ajánlja ismerősének!

Az Ön neve:

Az Ön email címe:

Ismerőse email címe:

Üzenet:

Egészségügyi tesztek arrow MEDI-FEC székletvér ellenőrző teszt

MEDI-FEC székletvér ellenőrző teszt

MEDI-FEC székletvér ellenőrző teszt

További képek

Gyors, megbízható diagnosztikum a rejtett emésztőrendszeri vérzések kimutatására.


Egységár: 1 050 Ft
A terméket új áruházunkban tudja megrendelni. Kérjük, kattintson a vásárlás gombra!

Termékismertető |

Termékismetető

A székletvér-vizsgálat a vastagbélrák szűrésének egyik módszere, de fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak a vastagbélrák következtében lehet vér a székletben.

Mit mér a vizsgálat?   
A székletben megjelenő vér a bélrendszerből származik. Mire a felsőbb szakaszokból származó vér a székletbe kerül, megemésztődik, és a székletet - ha nagy mennyiségű - feketére festi, a végbélből származó vér pedig friss piros színű. Kis mennyiségű vér nem okozza a széklet elszíneződését. Az emberi vér a vizsgálat során színreakciót mutat, ez egy minőségi vizsgálat, azaz a vér jelenlétét, de nem mennyiségét mutatja meg.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?   
A vizsgálat a vastagbélrák szűrésének része. A vérszegénység okainak felderítésében is fontos, mivel a tápcsatornai rejtett (okkult) vérzések - nyelőcsőgyulladás, gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomor- vagy nyombélfekély, vastagbél-daganatok - általában hosszan tünetmentesek lehetnek, de végül vérszegénységet okoznak.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:   
A székletben megjelenő vérzés, ha sokáig fennáll, vérszegénységet okozhat, de a fő veszélyt nem maga a vérzés, hanem az azt kiváltó okok (bélgyulladás, vastagbélrák, májzsugor, stb.) jelenthetik.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?   

Fontos a vérzés helyének és okának meghatározása. A vérzés oka lehet: fekély, polip, bélgyulladás, Crohn-betegség, szájüregi vérzés, vastagbélrák, aranyér. A vastagbélrák, az egyik leggyakoribb rákfajta, mely korai szakaszban nem okoz tüneteket, de a székletben lévő, szemmel nem látható mennyiségű vér felveti a betegség gyanúját, ezért pozitív eredmény esetén végbélvizsgálatot vagy tükrözést kell végezni. Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak a vastagbélrák következtében lehet vér a székletben, a nagy mennyiségű vérzés nyoma pedig valószínűleg nem vastagbélrák következménye.

A teszt jellemzői

 • Könnyű, egyszerű használat 
 • Gyors, megbízható eredmény
 • Elvégzése előtt nem szükséges diéta
 • A doboz egyszer, önellenőrzés céljára felhasználható tesztcsomagot tartalmaz.

Használati útmutató |

Használati útmutató

Előkészítés

A pontos és megbízható eredmény érdekében gondosan olvassa el a használati útmutatót! Szükséges a teszt elvégzéséhez egy tiszta, száraz edény a székletmintához, és egy időmérő eszköz, hogy a szükséges időt (10 perc) mérni tudja.

Mintagyűjtés és a vizsgálat elvégzése

1. Helyezzen székletmintát egy tiszta, száraz edénybe. Csavarja le a csomagban található mintavevő tartály színes kupakját. Vigyázzon, hogy a tartályba lévő folyadék ne folyhasson ki!

 

 

2. A kupak lecsavarása után a kupakhoz rögzített pálcával úgy vegyen mintát, hogy a pálcát a székletminta 3-4 különböző pontjába belemártja.

 

 

3. Finoman távolítsa el a mintavevő pálcára tapadt felesleges mintát egy törlő ruha/papír segítségével. A mintavevő pálca végén található rovátkákban megtapadt mennyiség elegendő a vizsgálat elvégzéséhez!

 

 

4. Helyezze vissza a mintavevő pálcát tartalmazó kupakot a tartályra és jól csavarja rá.

 

 

5. Alaposan rázza össze a tartály tartalmát, hogy a benne lévő oldat és a székletminta jól elkeveredjen. Vegye ki a tesztkazettát a fóliából és helyezze egy tiszta, vízszintes felületre.

 

6. Tartsa a mintatartályt a színes kupakkal felfelé és törje le a kupak csúcsát.

 

 

 7. A csúcs letörése után a tartály cseppentőként működik. Fordítsa a tartályt a színes kupakkal lefelé és cseppentsen 2 teljes cseppet a tartály tartalmából a tesztkazetta kör alakú (S jelű) mintanyílásába.

 

8. Az eredményt pontosan 10 perc elteltével értékelje!

 

 

Az eredmény értékelése

1 vonal (kontroll vonal) megjelenése érvényes negatív eredményt jelez. A teszt elvégzése helyesen történt, a teszt kóros elváltozást nem mutat ki.

 

 

2 vonal megjelenése pozitív eredményt jelez. Gyomor vagy bélrendszeri eredetű vér észlelhető a mintában. Pozitív eredmény minden esetben szakember megerősítését teszi szükségessé, ezért feltétlen keresse fel kezelőorvosát.

 

 

Ha a tesztet nem előírásszerűen használta, akkor előfordulhat, hogy az ablakban egyetlen vonal sem jelenik meg. A vizsgálat érvénytelen, ismételje meg egy új teszttel.

 

 

 

Figyelmeztetések

 • Az önellenőrző teszt kizárólag egyszeri alkalommal, külsőleg használható.
 • Menstruáció esetén ne használja a tesztet.
 • Előzetes diéta nem szükséges.
 • Emberi szervezetbe ne kerüljön!
 • Gyermekektől elzárva tartandó!
 • Ne használjon lejárt tesztet.
 • Felhasználásig a tesztet szobahőmérsékleten tárolja (15-25 C között).
 • A teszt használata nem pótolja a rendszeres orvosi ellenőrzést!

 

Gyakori kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan működik a MEDI-FEC székletvér ellenőrző teszt?

A mintavétel a tesztben található tartály kupakjára rögzített pálca segítségével történik. Amennyiben a minta már nyomokban tartalmaz vért, akkor a tartályban található oldat felszabadítja a vérben lévő hemoglobint. A minta és az oldat keverékéből két cseppet a tesztkazetta kör alakú mintanyílásába kell cseppenteni. Ezzel kezdetét veszi a vizsgálat. Amennyiben a minta tartalmaz humán hemoglobint, úgy két látható vonal jelenik meg a tesztablakban (pozitív eredmény). Ha a minta nem tartalmaz humán hemoglobint, akkor csak egy vonal válik láthatóvá (negatív eredmény). Ez a vonal egyben egy beépített kontroll is, mely hitelesíti a vizsgálati eredményt, és minden esetben megjelenik, ha a vizsgálatot helyesen végezzük el. Amennyiben nem jelenik meg a vonal a tesztablakba, akkor a vizsgálat érvénytelen és meg kell ismételni egy új teszttel.

Mit jelent a kapott eredmény?

A MEDI-FEC ellenőrző gyorsteszt előszűrésre alkalmas, mely jelzi, ha a székletmintában kisebb emésztőrendszeri eredetű vérzésből származó hemoglobin mutatható ki. A bélrendszerben bekövetkező vérzések bizonyos betegségek fennállását is jelenthetik, így ha pozitív eredményt kap feltétlen keresse fel kezelőorvosát a kapott eredmény megerősítésére, vagy további diagnózis érdekében.

Megtartható-e a tesztkazetta, hogy a kapott eredményt a kezelőorvos megtekintse?

Az eredmény leolvasása mindenképpen a felcseppentés után 10 perccel történjen. A tíz percen túl leolvasott eredmények esetében zavaró lehet az, hogy egy halvány második vonal jelenhet meg, még akkor is ha a minta nem tartalmaz humán hemoglobint. Negatív eredmény esetében nincs szükség további megerősítésre, és a tesztkazettát el lehet dobni. Amennyiben a tesztkazetta pontos időben történő leolvasásakor (10 perc) pozitív eredményt mutat (két vonal), akkor a tesztkazetta visszahelyezhető a fóliába és megmutatható a kezelőorvosnak, aki majd megteszi a szükséges lépéseket.

Fel lehet-e ismételten használni a MEDI-FEC ellenőrző tesztet?

Nem. A mintatartály és a tesztkazetta csak egyszer használatos!

Mi befolyásolja a kapott eredményt?

Előfordulhat, hogy a vizsgálatot a száj belső sérülése (pl.:fogínyvérzés), a C-vitamin, némely antibiotikum vagy egyéb gyógyszer szedése zavarhatja, ezáltal befolyásolja a kapott eredményt. Amennyiben ezek valamelyike fennáll, úgy kérje ki kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze véleményét. Menstruáció esetén ne használja a tesztet.

Mi a teendő, ha a teszt pozitív eredményt ad?

Fontos tudni, hogy a teszt csak előzetes szűrővizsgálat elvégzésére alkalmas. Ne ijedjen meg a pozitív eredménytől, de mielőbb beszélje meg kezelőorvosával, aki majd segít értékelni az eredményt, illetve ellenőrzi, hogy a vizsgálat elvégzése helyesen történt-e, és ha kell megkezdi a megfelelő kezelést.

Vissza az oldal tetejére!


Talán ez(ek) a termék(ek) is érdeklik Önt

SavvyCheck candida teszt Ár:
2 490 Ft
SavvyCheck candida teszt
Tovább
MEDI-COM vizeletvizsgálati tesztcsík Ár:
810 Ft
MEDI-COM vizeletvizsgálati tesztcsík
Tovább
PROSTA-Check prosztata teszt Ár:
1 420 Ft
PROSTA-Check prosztata teszt
Tovább

Bejelentkezés

A bevásárlókosara jelenleg üres.Szállítási díjaink>>

Ovant kapszula Ár:
8 062 Ft
Ovant kapszula
Tovább
More Milk Plus tejserkentő tabletta 60x Ár:
6 210 Ft
More Milk Plus tejserkentő tabletta 60x
Tovább
Start csomag Ár:
3 590 Ft
Start csomag
Tovább
Ferulant kapszula Ár:
8 062 Ft
Ferulant kapszula
Tovább
Arianna orrszívó-porszívó Ár:
1 910 Ft
Arianna orrszívó-porszívó
Tovább